Warning: A non-numeric value encountered in /home/zaaltjehls/public_html/wp-content/themes/Divi/functions.php on line 5852

Cursus Luisteren naar muziek

Naam cursus: “Luisteren naar muziek” najaar 2017

Algemeen: muzikale voorkennis is geen vereiste.

Aantal cursussen: 8. Naast een ochtendcursus wordt er sinds het afgelopen seizoen ook nog een middagcursus gegeven.

Data:

1. woensdag 20 september 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  2. woensdag 27 september 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  3. woensdag 11 oktober 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  4. woensdag 18 oktober 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  5. woensdag 1 november 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  6. woensdag 8 november 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  7. woensdag 22 november 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)
  8. woensdag 29 november 2017 ochtend (van 10-12 uur) en middag (14-16 uur)

Onderwerpen:

1. Een thema: Muziek en de seizoenen (4 cursussen)
  2. Een componist: György Ligeti (2 cursussen)
  3. Een werk: de Messa di Requiem van Verdi (2 cursussen)

Toelichting:

1. Muziek en de seizoenen. Zomer, herfst, winter en voorjaar, het zijn al vele eeuwen lang grote inspiratiebronnen van de kunsten. Zeker wat de muziek betreft, want er blijkt een overstelpende hoeveelheid werken te zijn die uitdrukking weten te geven aan een scala van gevoelens die worden opgeroepen door het verval en de nostalgie van de herfst, de verstilling en kilheid van de winter, de zwoelheid van de zomer en de wedergeboorte van de lente..

Elk seizoen krijgt een eigen behandeling en een bekroning met een bijzonder werk waaraan extra aandacht zal worden geschonken. Componisten die in dit verband voorbij komen zijn o.a. Vivaldi, Mendelssohn, Brahms, Janáček en Beethoven.

2. György Ligeti. Een Hongaars componist, een van de lievelingen van Reinbert de Leeuw, die veel aandacht heeft besteed aan diens werk. Het wordt een uitdaging om de schijnwerper nu weer eens op een modern componist te richten. Het begrip modern wordt in de 20ste eeuwse muziek vaak geassocieerd met moeilijk, ongrijpbaar. Maar al is ook Ligeti onmiskenbaar modern, hij zal niet teleurstellen, want zijn meesterwerken zijn bij nadere beschouwing uitermate boeiend en een verrassing voor wie ze (nog) niet kent.

3. Messa da Requiem van Verdi. Uiteraard kennen we Verdi als componist van een hele reeks wereldberoemde opera’s. Maar naast dat genre, waarin hij bijna onovertroffen is, heeft hij zich ook gewijd aan religieuze muziek. Maar Verdi kan zijn opera-verleden niet achter zich laten, want er wordt van zijn requiem wel gezegd dat het een opera voor de kerk is. En als je de sublieme melodieën en de dramatische contrasten hoort, dan moet je onmiddellijk toegeven dat deze opmerking niet uit de lucht is gegrepen.

Plaats: Het Bosduiveltje / ’t Zaaltje, Carmelweg 2, 6564 AH Heilig Landstichting

Kosten:

€120 (of €130, afhankelijk van de prijsverhoging i.v.m. BTW-heffing)

Inbegrepen zijn:

– lesmateriaal

– koffie

Docent:

Gerard op het Veld gjj.ophetveld@gmail.com

Voor nadere informatie kunt u de docent bellen of mailen.